Жената, която ни изпрати тази рецепта за имунитет, попаднала на нея съвсем

...
Жената, която ни изпрати тази рецепта за имунитет, попаднала на нея съвсем
Коментари Харесай

Тя не е ходила на лекар от 40 години – тази проста рецепта я поддържа здрава от десетилетия:

Жената, която ни изпрати тази рецепта за имунитет, попаднала на нея съвсем инцидентно и в никакъв случай не е съжалява, че я е тествала.  Посещението при лекаря нормално е породено от кашлица и простуда. Нашата читателка случайно попаднала на рецепта за имунитет и решила да я тества. Оттогава минали 40 години и тя не е стъпвала в лекарския кабинет!

Това е естествено средство при простуда, което ще ви помогне да успокоите възпаленото гърло и по-късно да го излекувате. Бързо и елементарно решение, което ще ви освободи от главоболие и кашлица, и което е доста елементарно за подготвяне и в това време доста вкусно.

Всички нужни съставки са елементарно налични: захар, вода, лимон, мед, джинджифил, карамфил и пудра захар.

Начин на подготвяне:

Сложете цялостна чаша захар и чаша вода в тенджера. Добавете сока от половин лимон и по една супена лъжица мед, джинджифил на прахуляк и карамфил на прахуляк. Поставете на слаб огън и разбъркайте, до момента в който съставките се разтворят. Свалете от котлона и продължете да бъркате. Сместа би трябвало да е гъста и тъмна като сироп. Когато изстине малко, благодарение на лъжица направете бонбони върху застлана с хартия за печене тава. Когато изстинат, се овалват в пудра захар, с цел да не залепнат. Можете да смучете бонбоните или да ги сложите да се разтворят в парещ чай или вода.

 бонбони против кашлица

А ето и още една рецепта за билкови бонбони от билкаря Мартин Найдовски:

БОНБОНИ ЗА ГЪРЛО И БЕЛИ ДРОБОВЕ – РЕЦЕПТА НА БИЛКАРЯ МАРТИН НАЙДОВСКИ

„ Тези бонбони са чудесни за усмиряване на възпалено гърло, кашлица или някакъв проблем с белите дробове. Сега ще ви разкрия няколко разновидността по какъв начин да съчетаете билките и да си ги направите ” – споделя Мартин Найдовски.

Рецепта:

Според рецептата, оставена от вуйна ми, бонбоните се вършат извънредно с коча трева (лат. Nepeta cataria, англ.

Catnip, други имена: котешка трева, акушерка, котешка билка …), само че можете да ги извършите и с други билки.

Продукти:

– 2 кг захар
– 2 литра вода
– 2 шепи коча трева

(По предпочитание, може и да не е належащо, аз прибавям тези неща, тъй като резултатът от бонбоните е доста по-силен: 20 мл смес от прополис (не добавяйте при алергии), 20 мл смес от салвия и 20 мл смес от култивиран чай).

Можете да приготвите бонбоните и от друга билка – само от култивиран чай, ментол, коча трева, бяла ружа, мащерка и други, както и от композиция от билки.

Ако желаете да извършите билкови бонбони от няколко билки, те могат да се смесват в съответствие 1:1. Т.е. 1 шепа от едната билка и 1 шепа от другата, като да вземем за пример култивиран чай с жълт кантарион, култивиран чай с мащерка и други. В подобен случай прибавете единствено прополисова смес.

Сложете 2 литра вода в тенджера и я загрейте. Веднага щом стартира да кипи, прибавете 2 шепи от билките (в моя случай котешка трева, тук особено употребявам типа Marrubium peregrinum (вид котешка трева) и намалете на междинна температура, с цел да се вари 10-15 минути.

 билкова запарка

След това покрийте съда и го оставете настрани за 24 часа. След 24 часа прецедете и сложете още веднъж на котлона, загрейте на междинна температура и до момента в който е още хладка отварата, добавете 2 кг захар и тинктурите. Не се тормозете че бонбоните ще имат усет на алкохол, в противен случай, с варенето алкохолът се изпарява, а лечебните свойства се резервират. Вари се 2-3 часа (най-често 3), до момента в който стане като каша, т.е. остане само захарта.

Щом сместа стартира да се сгъстява и водата се изпари, се дръпва от огъня и се трансферира в тава, авансово намазана с минимално количество олио, с цел да не залепва сместа. Сместа се трансферира в тавата и се разпределя. Оставя се за 3-4 минути, до момента в който се втвърди минимално и щом е към този момент на този стадий, се нарязва с нож на бонбони с форма по избор.

След това бонбоните се оставят в тавата за още 24 часа, с цел да стегнат добре. На идващия ден се отделят и изваждат. Прехвърлят се в буркани и се съхраняват на хладно и мрачно място. Конкретно бонбоните от коча трева имат горчив усет първоначално, когато стартират да се смучат, само че са доста ефикасни. При първи признаци на простуда, като болки в гърлото, боцкане и кашлица, смучете до 3 бонбона денем, преди хранене, за 30 минути, 3 пъти дневно.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР